Kultur, recensioner och evenemangstips

Välkommen med ditt bidrag till info@onsdagsklubben.dinstudio.se

Agitator Palms tripp till Amerika

2020-05-10

Den första september 1900 började den socialistiske agitatorn August Palm sin resa till Amerika. Med emigrantångaren ”Cymric”, som avgick från Liverpool, anlände han den sextonde september till New York. 

 August Palm hade svarat ja på en inbjudan från Skandinaviska klubben inom Socialistiska Arbetarepartiet i Providence, Rhode Island. Klubben hade svårt att värva medlemmar och diskuterade olika uppslag för att få fart på verksamheten. 

 Målaren Martin Jansson, som utvandrat från Blekinge, föreslog mest på skämt att klubben ”antingen skulle bjuda på gratis öl och cigarrer eller skriva till Sverige efter skräddaren August Palm”.

Det var så Palm kom på sin drygt tre månader långa ”uppviglingsfärd” i Amerika. Han sammanfattade sina intryck i en bok med den anspråkslösa titeln ”Ögonblicksbilder från en tripp till Amerika”. Den kom ut i mars 1901.

          

Boken är fascinerande. Inte bara för detaljrika och levande berättelser om resan och intrycken vid mötet med USA. Han kan inte ett ord engelska, men det är å andra sidan till det nya Sverige han kommer. Överallt träffar han fackföreningsmän och socialdemokrater, många gamla bekanta, som utvandrat till USA. Vid den här tiden fanns en miljon svenska emigranter i landet. 

 Ibland presenterar han sig som reporter för tidningen Social-Demokraten, men det är som agitator han reser. Till sin egen förvåning är det fullt hus nästan överallt där han kommer på sin turné. 

 Han är skarp i sin kritik av den amerikanska kapitalismen. ”I intet land i världen firar privatkapitalet sådana orgier, som just i den stora republiken på andra sidan oceanen”.

 Slående är hans analys av varför arbetarrörelsen har svårt att få fäste. Han pekar på landets storlek, den oerhörda arealen försvårar en planmässig och organiserad agitation. Vidare det ständiga tillflödet av nya invandrargrupper, rörligheten och möjligheten att slå sig fram på egen hand. Han tillägger problemet med att socialisterna är splittrade i flera små avdelningar så att de ännu inte spelar någon roll i valen. 

120 år senare är August Palms beskrivning av det amerikanska samhället och politiken påfallande giltig. Religiöst hyckleri, pengarnas och storföretagens makt, tillbakapressade eller krossade fackföreningar.

 Jag önskar att något förlag ger ut boken på nytt. Enstaka exemplar kan finnas på antikvariat eller på bokborsen.se 

 Tommy Svensson

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)