Pär Fagerström har gjort avtryck i den svenska pressens historia. På ett tiotal tidningar, från Norrbotten till Blekinge, har han inte bara upplevt hela den revolutionerande teknikutvecklingen, utan också flera gånger varit den som tagit initiativ till och utvecklat nya metoder för såväl journalistik som teknik. Men ibland har det dröjt alldeles för länge innan hans idéer fått genomslag.
Pär har flyttat oftare än de flesta, först som barn och sedan som journalist och tidningsutvecklare.
– Jag har bott i tolv städer, säger han. Men jag räknar mig som norrbottning. Vi flyttade till Luleå när jag var 12 år, och det var där jag tillbringade de viktigaste åren när jag växte upp. Och där fanns mina föräldrar och en syster kvar när jag flyttade, så det är hembygden.
Pärs far var också journalist och arbetade på en rad A-presstidningar innan han avslutade sin karriär som chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten, NSD. Men det var inte självklart att Pär skulle gå i hans fotspår.
– Det bara blev så. Men jag fick en push när LKAB-tidningen inför realexamen utlyste en uppsatstävling, som jag vann. Jag skrev om ”Malmens väg” och beskrevs i tidningen som ”en blivande journalist”.
Han bestämde sig för att söka till Journalistinstitutet, föregångare till Journalisthögskolan. På den tiden krävdes praktik före utbildningen, och den fick Pär som volontär på NSD.
– Första dagarna fick jag mycket kritik av redaktionschefen Arne Elmbrant och började tvivla på om jag skulle passa till journalist.
Men innan veckan var slut behövde han inte tvivla längre. TT meddelade att någon i Morjärv hade vunnit högsta vinsten, 100 000 kronor, på penninglotteriet, och Pär fick i uppgift att ta reda på vem det var. Tillsammans med en fotograf åkte han till tobakshandlaren som sålt lotten. Utanför butiken stod mycket folk, men ingen visste vem vinnaren var.
Efter flera timmars resultatlöst frågande i omgivningen bestämde Pär sig för ett annat spår. Han ville träffa den fattigaste av lottköparna, den som det var mest synd om.
– Det var gubben Sundkvist i Övermorjärv, fick vi veta, så vi åkte dit. Han hade en gång fått en mindre vinst och använde sedan dess en fjärdedel av sin lilla förtidspension från järnvägen till att köpa lotter.
Pär beskriver målande hur de tog sig till Sundkvists mycket enkla härbre och fick veta att han ännu inte kollat sina lotter. Men när han väl plockat fram dem var han plötsligt en rik man, och NSD-volontären hade fått sitt första scoop.
– Arne blev nöjd, och jag tänkte att jag nog skulle hålla på med journalistik ändå.
Ett beslut som mer än en tidningsägare under senare år haft anledning att vara tacksam för.
Efter examen på Journalistinstitutet i Stockholm blev Pär erbjuden jobb på flera av de stora tidningarna i Stockholm, men än en gång kom Arne Elmbrant att påverka hans val.
– Jag mötte honom av en slump på T-Centralen, och han sa: ”Du ska ut i landsorten!”
Och så blev det. Pär blev näringslivsreporter på NSD ett par år, innan han återvände till Stockholm, först till Veckans Affärer och därifrån till Byggnadsarbetaren som en av Knut Johanssons medarbetare.
– Han var en pamp med många uppdrag: facket, riksdagen, partiets VU och styrelsen för BPA. Och han rekryterade unga killar, och någon tjej, till en stab som fyllde hans tre portföljer – en för facket, en för politiken och en för företagandet – med underlag för tal och annat. Jag jobbade som talskrivare, framför allt inom politiken.
– Han var en generös chef och gav oss stor frihet att själva spana och bilda egna nätverk.
Efter valet 1973 lockade Berit Rollén (som tidigare sett till att han fick jobb på Veckans affärer) över Pär till kanslihuset för att ta över hennes roll som pressekreterare hos Olof Palme – och bli en i ”andra generationen Palmes pojkar”.
– Att jobba med Olof Palme var oförutsägbart. Man visste aldrig vad som skulle hända – eller när man fick åka hem. Men det var spännande och lärorikt, och jag lärde mig hur regeringsmaskineriet fungerade.
Det här var på jämviktsriksdagens tid, och Pär fick vara med om blocköverskridande överenskommelser med Folkpartiet och Centerpartiet.
– Palme hade velat bygga vidare på det, men det ville inte Thorbjörn Fälldin.
Efter regeringsskiftet 1976 var Pär kvar hos Palme i riksdagen en vecka men kände att han inte skulle trivas med oppositionspolitiken. I stället antog han en ny utmaning. Partiet ville satsa på pressen, och Pär fick i uppgift att utveckla A-pressens redaktionstjänst, en nyhetsbyrå som försåg tidningarna inom A-pressen med material om politik och ekonomi.
Här fick han stor nytta av sina erfarenheter från kanslihuset.
– Jag visste hur budgetarbetet var organiserat, och jag hade en färsk telefonlista. Så vi kunde ringa runt till departementsråden, förbi deras sekreterare. Och efter 200 samtal kunde vi presentera hela den första borgerliga budgeten till Lucia 1976.
Det var förstås ett avslöjande som gav eko – och som följdes av fler spräckta nyheter från kanslihuset.
När den första Fälldin-regeringen föll, hade redaktionen säker information om det före den officiella presskonferensen. Men det tog åtskilliga timmar innan man kunnat kabla ut nyheten via telex till alla A-presstidningarna.
– Då insåg vi att vi måste ha bättre teknik.
Där och då inleddes en satsning som gjorde A-pressens redaktionstjänst till Sveriges första datoriserade nyhetsredaktion.
– Inom ett år hade vi bildskärmar, kopplade till ett fast kabelnät till tidningarna via BPA:s datahall i Årsta.
Pär lärde sig mer om tekniken, reste runt till redaktionerna och missionerade.
– Vid det laget var jag mätt på att skriva om ännu en budget. I stället var jag lockad av att använda ny teknik för att organisera tidningsföretag.
Han flyttade till Borås, blev VD för Västgöta-Demokraten och Smålands Folkblad.
– Där lärde jag mig mycket om allt från administration till annonsmarknad och tryckning, men det var ett krisföretag som lades ner något år efter att jag slutat.
I Borås hade han också träffat och gift sig med Ewa, och med henne flyttade han till Sandviken för att börja på lokalradion i Gävle.
– Det var också spännande, eftersom lokalradion höll på att bli en egen radiokanal med nya arbetssätt och ny självkänsla.
Men på radion blev han ändå inte långvarig. Han blev erbjuden jobb som VD och chefredaktör på Arbetarbladet och fick möjlighet att utveckla en helt ny metod för layout direkt på dataskärmen, desktop publishing, som senare blev det självklara sättet att göra tidning.
– Vi fick kontakt med en ung säljare som hade direktkontakt med Apple i USA, och som vi kunde anlita som projektledare. Successivt kunde vi samordna annonsproduktion och redaktionellt arbete i ett mycket mer effektivt och tidsbesparande flöde.
Det var många steg på vägen, och hela processen tog ett par år. Men den blev alltså banbrytande, och Pär ser omställningen på Arbetarbladet som något av det viktigaste han åstadkommit under sin karriär.
I teknikutvecklingens spår följde, inte oväntat, diskussioner och konflikter om vem som skulle göra vad, när sätteriet avskaffades. Inte kunde väl grafiker plötsligt göra journalistjobb?
– Vi såg till att de som kunde och ville fick utbildning och kunde ta de nya jobben, Och vi såg till att de som ”blev över” fick andra uppdrag eller avtalspension.
Ett lokalt teknikavtal tecknades mellan journalisterna, grafikerna och företaget. Problemet var bara att lokala avtal skulle granskas av respektive förbund.
– Journalistförbundet, vars avtal innebar monopol på ”layout”, och Grafikerförbundet, vars avtal innebar monopol på ”ombrytning”, sa stopp. Veckorna gick i sökandet efter en lösning. Tills någon kom på att det fanns ett generellt avtal på svensk arbetsmarknad om att arbete kunde organiseras utan bindning till gamla yrkesgränser, om man lokalt kom överens om detta som ”projekt”.
Så omställningen på Arbetarbladet blev ett projekt, som väl fortfarande pågår både där och på alla andra tidningar.
Intresset från branschen var förstås stort för att komma till Gävle och lära sig mer om det nya sättet att göra tidning.
– Vi började ta betalt för utbildningen och kunde dra in en årslön på det. Och strax var nog hela branschen ett ”projekt”.
Intresset från A-pressen var tyvärr betydligt svalare än från de borgerliga tidningsföretagen. 1990 flyttade Pär till Kalmar för att göra samma resa på Östra Småland. Men vid det laget hade krisen i A-pressen djupnat. Våren 1991 fattades beslut om att avveckla koncernbolaget. Tidningarna delades in i ett A-lag som ansågs ha kraft att överleva och ett B-lag som lämnades åt sitt öde.
För tidningarna i A-laget skulle man finna nya ägare på den allmänna marknaden, med hjälp av Carnegie fondkommission. För B-laget, dit Östra Småland hörde, presenterades tre alternativ: snabbt förbättra ekonomin och kvala in i A-laget, finna nya ägare på egen hand eller lägga ner.
– Vi hade genomfört teknikförändringen snabbt, så vi hade fått ner kostnaderna. Men A-laget blev aldrig aktuellt.
I stället hörde ledningen för Sydostpress, som ägs av en moderat stiftelse, av sig och undrade om Östra Småland var till salu. Pär förhandlade med Tomas Arvidsson från Barometern och kom fram till en lösning, där Sydostpress skulle äga huvuddelen av båda tidningarna men Östra Småland ha kvar en politisk chefredaktör.
Liknande lösningar, där tidigare A-presstidningar kom att ägas av borgerliga tidningar blev långt senare lösningen för det lilla som finns kvar av den gamla A-pressen, men då – när det ännu inte fanns något motsvarande i Sverige – var svaret från A-pressens VD Torbjörn Bååth blankt nej. Ett samgående skulle kräva likaberättigade parter.
– Vi ville finna nya ägare på egen hand, men när vi gjorde det blev det nobben. Då gick det inte för mig att vara kvar i A-pressen längre.
I stället ledde kontakterna med Sydostpress till ett erbjudande om att ta över VD-skapet i liberala Blekinge Läns Tidning. Det blev fem framgångsrika år med införande av ny teknik och övergång till tabloidformat, något som styrelsen först var tveksam till men som läsarna uppskattade desto mer – och som blev inledningen till 1990-talets ”tabloidvåg” bland morgontidningarna.
Pärs sista flytt som tidningsmakare gick till Falun, där han blev VD för Dalarnas tidningar och så småningom även för Gävletidningar, där Arbetarbladet och Gefle Dagblad ingår.
– Det blev mycket resande, konstaterar han.
Ändå hann han med att också vara ordförande för Tidningsutgivarna under några dramatiska år, 2005 - 2008, med journaliststrejk och varsel om lockout för en konflikt om upphovsrätten.
– Men vi tog fram ett upphovsrättsavtal för Dalarnas tidningar, som vi var överens om, och som så småningom blev mall för andra.
Pär är nöjd med det mesta han gjort men kanske mest stolt över teknikgenombrottet på Arbetarbladet och att det blev möjligt att organisera arbetet utifrån vad som var mest rationellt, utan någon större strid om vem som skulle göra vad.
– Men jag var alltid mån om att driva en juste personalpolitik, erbjuda omplacering, pension eller utbildning. Där har det blivit mycket snålare i dag.
Vi som följt A-pressens sorgliga utveckling genom åren undrar förstås om arbetarrörelsen kunde ha agerat annorlunda för att rädda fler tidningar. Pär svarar med att jämföra med hanteringen i Norge.
– 1985 hade LO i både Norge och Sverige tröttnat på att betala underskott för tidningarna år efter år. I båda länderna satsades 150 miljoner på att bilda en koncern som skulle ta makten över dotterbolagen.
– I Norge tog man in tidningskunniga i ledningen, satsade på ny teknik och la ner hopplösa tidningar. I Sverige tillsatte man en koncernledning utan kunskap om tidningsbranschen, rekryterade konsulter från näringslivet och satsade på omöjliga ”stödjeben” vid sidan av tidningarna. Pengarna bara försvann. Arbetarrörelsens ledning i Sverige litade inte på sina egna.
Som pensionär fortsätter Pär att läsa mycket, och han recenserar samhällslitteratur för Gävle Dagblad. Han lägger också ner mycket tid och stort engagemang på att vara stolt ordförande för PRO Kultur.
– Det är Stockholms största PRO-förening med 1 100 medlemmar och många välbesökta program med kända kulturprofiler.
Frågan är om han inte också borde skriva sina memoarer. Han är en god berättare och har mycket mer att berätta än vad som ryms här om sin roll i den svenska dagspressens historia.
Eva Åhlström