Jag tror inte att vi riskerar ett nytt ”Rosornas krig”, men det är nog väldigt viktigt att partiledningen tar sig en funderare igen: Hur bär man sig åt för att trygga den statsfinansiella stabiliteten och ändå få råd med de nödvändiga tillväxtskapande (och idag bör vi väl tillägga hållbarhetsskapande) investeringarna?
Det skriver Göran Färm som vill att vi ska ta lärdom av debatten inom Socialdemokraterna under 90-talskrisen.
Dagens debatt om budgetbalans och investeringar påminner en hel del om den avgörande debatten för drygt 30 år sedan vid partikongressen 1993 i Göteborg. Jag var då själv ordförande i Norrköpings Arbetarekommun och kongressombud.
Dåtidens splittring, som i media kom att kallas ”Rosornas krig”, pågick nästan hela 1990-talet. Den handlade mest om EU-frågan, men också om partiets ekonomiska politik.
Bakgrunden var att Sverige efter en rad devalveringar under 70- och 80-tal och avreglering av kreditmarknaden 1985 nådde en överhettning utan motstycke i slutet av 80-talet, med fastighetsbubbla och finanskris, rekordinflation och rekordräntor. Vi var många som påverkades i vardagen. Folk tror mig knappt när jag berättar att vi fick betala 18 % ränta på topplånen när vi köpte hus 1989.
Ekonomin bara MÅSTE kylas ner!
1989 lade s-regeringen fram ett förslag till momshöjning, som drogs tillbaka bl a efter stenhård kritik från Stig Malm och LO. Våren 1990 tvingades regeringen slå till med ett drastiskt stoppaket, som utmanade många heliga kor: lagstiftat stopp för både hyror, priser, löner, aktieutdelningar och kommunala skattehöjningar ingrep både i rätten att förhandla om hyror och löner och i det kommunala självstyret. Det ledde till unikt hårda strider med LO där både LO-ordföranden Stig Malm och Kommunals Lillemor Arvidsson stenhårt attackerade s-regeringens krispaket.
Regeringen tvingades avgå, men återkom. Mångårige finansministern Kjell-Olof Feldt avgick och skrev en kritisk bok ”Alla dessa dagar…” om partiets politik som flitigt utnyttjades av borgerligheten inför 1991 års val.
Den valrörelsen blev extremt tuff och borgerligheten vann, men utan egen majoritet. Istället blev de beroende av antingen blocköverskridande uppgörelser eller stöd av populistiska och främlingsfientliga Ny Demokrati, som för första gången kom in i riksdagen – ett läge som liknar dagens.
Hösten 1991 och våren 1992 hårdnade läget ytterligare. Riksbanken försökte få stopp på finans- och fastighetskrisen genom att koppla kronans växelkurs till den virtuella EG-valutan ECU och höja räntan från 13 till 16 och sedan 24 procent!
Trots chockterapin sviktade förtroendet för svensk ekonomi till den grad att både bankkris och stora valutautflöden hotade, ovanpå den förödande effekt på tillväxt, investeringar och jobb som rekordräntorna innebar. Efter 500 procents ränta och två uppgörelser om krispaket med (s) slutade krisen med att kronkursen släpptes fri, i praktiken en enorm devalvering.
Vid s-kongressen 1993 var Bildt-regeringen i brygga. Det sågs som näst intill självklart att (s) skulle vinna valet 1994. Problemet var att många socialdemokrater trodde att en ny regering snabbt skulle kunna återställa vad som rivits ner under krisen och Bildtregimen.
Men frågan var svårare än så. Stora strukturella budgetunderskott, våldsam kostnadsutveckling, rekordhöga räntor och inflation, hög arbetslöshet, krisande banker och svagt internationellt förtroende vänder man inte över en natt. Det var inte bara Bildt-regeringen som hade misskött politiken, vi hade svåra långsiktiga problem.
Det östgötska partidistriktet ansåg att vi borde kämpa för en ansvarsfull och återhållsam politik. Partistyrelsens förslag tassade för försiktigt förbi de svåra frågorna. Därmed tog man också risken att utsätta sig för framtida svekdebatter. Bättre då, ansåg vi, att ta tjuren vid hornen och vara tydlig – någon allmän återställarpolitik skulle inte vara möjlig.
Lördagsförmiddagens förhandlingar inleddes med att partiets ekonomiska talesperson Allan Larsson i ett seriöst och grundligt anförande redovisade partistyrelsens syn. Allan mötte dock vältaligt motstånd från framförallt Kalmardistriktets Håkan Juholt, som ansåg att distriktets vänsterkritiska motion borde bifallas. Juholt hävdade att ”socialdemokratins ekonomiska politik på väsentliga punkter har reducerats till att justera en förtorkad borgerlig åtstramningspolitik”. Juholt gjorde det s-stödda krispaket två – inte den borgerliga regeringen – ansvarigt för krisen. Partiledningen underskattade kritikens allvar och Kalmar-motionen bifölls.
I vanliga fall är ett förlorat motionsutlåtande ingen katastrof, men detta var värre. Det handlade om kärnan i partiets ekonomiska politik, att man var beredd att stå inte bara för kritiken mot Bildts och Wibbles politik utan också för det kärva ansvarstagandet från krisuppgörelserna. Borgerligheten bara letade efter tecken på att vi skulle svänga in på en mera lössläppt politisk väg för att kunna anklaga oss för allmän ansvarslöshet.
Medierna reagerade direkt och partiledningen blev påtagligt nervös, vilket tydligt kändes i redaktionsutskottet, som skulle prestera kompromisstexter. I utskottet satt, förutom jag själv, bland andra Ingvar Carlsson, Stig Malm, Anna Lindh och Birgitta Dahl från partistyrelsen samt flera distriktsrepresentanter.
Inför programdebatten nästa dag hade östgötadistriktet förberett en text som skulle förtydliga partistyrelsens linje. Den innehöll kärva besked om ett program för ”balans i de offentliga finanserna” som skulle kunna ”bana väg för lägre ränta vilket är det särklassigt bästa sättet att stimulera investeringar.” Ett sådant program måste ”utöver de inkomster som följer av ökad sysselsättning, huvudsakligen byggas på utgiftsminskningar, skatter och avgifter”. Vi nämnde också att politiken måste vara långsiktigt uthållig.
Dessa kärva besked fick starkt stöd av programutskottets föredragande Anders Sundström och partisekreteraren Mona Sahlin. I debatten fick vi stöd inte bara av partiledningen, utan också av Björn von Sydow, Stockholms län, Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson, Göteborg och Kenth Högström, Gävleborg med flera. Opponenterna var, utöver Håkan Juholt, framförallt Västerbottens Sören Wibe, Umeå-professor, tidigare vänsterpartist och senare i Junilistan.
LO-ordföranden Stig Malm saknades i debatten men gjorde sin röst hörd bakom kulisserna. Han hotade med att både lämna VU och partiet om förslaget gick igenom. Malm skrev i sin memoarbok ”13 år”:
”För andra gången under de år jag deltagit i partiets arbete bestämde jag mig för att avgå. Jag meddelade Göran Färm, vilken jag inom parentes känner väl och uppskattar mycket från hans tid på LO, och Mona Sahlin --- att om ändringsförslaget från Färm accepterades skulle jag från talarstolen på kongressen ställa min plats i VU till förfogande”.
Ingvar och Mona tog hotet på allvar. De vädjade till mig att acceptera en modifierad text där ordet ”huvudsakligen” ersattes med ”Det krävs också utgiftsminskningar, avgifter och skatter”, vilket både Malm och jag godtog.
Intressant nog återkom partiledningen tio månader senare, mitt i valrörelsen, med rekordkärva besked. Chockartat, mitt i den hetaste valrörelsen, men klokt enligt min mening, presenterade Ingvar Carlsson, Göran Persson och Mona Sahlin en besparingslista med över 60 miljarder i budgetförstärkningar, hälften skattehöjningar och hälften utgiftsminskningar. På det tappade vi några procent i opinionen, men bäddade istället för ett mera långsiktigt regeringsinnehav.
På partikongressen 2000 lade jag fram ett likartat yrkande, när partiledningen tassade alltför försiktigt i formuleringarna. Eftersom jag inte alls är förespråkare för den sortens stramhet som innebär att det offentliga frånhänder sig ansvaret för tillväxtpolitik och investeringar lyckades jag också få in en viktig ytterligare text, nämligen att inte bara vård, skola och omsorg, utan även ”tillväxtskapande investeringar måste prioriteras”.
Jag tror inte att vi riskerar ett nytt ”Rosornas krig”, men det är nog väldigt viktigt att partiledningen tar sig en funderare igen: Hur bär man sig åt för att trygga den statsfinansiella stabiliteten och ändå få råd med de nödvändiga tillväxtskapande (och idag bör vi väl tillägga hållbarhetsskapande) investeringarna?
Göran Färm, f d kommunalråd och EU-parlamentariker