Jesper Bengtsson på Onsdagsklubben 15 mars:

Hur kan vi försvara yttrandefriheten och demokratin?

Ordföranden för Svenska PEN Jesper Bengtsson gästar Onsdagsklubbens nästa möte och talar om hoten mot det fria ordet och om fängslandet av författare och journalister runt om i världen. 

I en krönika i Dagens Arena skriver Jesper Bengtsson att 2022 blev ett brytningsår. Antalet auktoritära regimer gick då om antalet liberala demokratier. Och mer än dubbelt så många människor lever i dag under auktoritära regimer jämfört med de som lever i demokratier. 

Förra året var det också hundra år sedan Svenska PEN bildades och anslöt sig till PEN International, den världsomspännande organisationen för författare som verkar för yttrandefrihet över hela världen. En kamp som lär fortsätta många år till.

Organisationen samlar över 25 000 författare världen över som engagerar sig till försvar för det fria ordet. PEN International har i dag sitt sekretariat i London, som knyter samman 149 PEN-center i över 100 länder.

PEN ger stöd åt hotade och fängslade författare och sprider kunskap och engagemang för det fria ordet. Ledorden är att litteraturen inte känner några gränser. Man organiserar protester mot förtryck och alla uttryck för hat och missbruk av det fria ordet som medvetna osanningar och förvrängning av fakta. 

Under historien har det gällt fördömandet av bokbål och förföljelse av författare i Nazityskland, över stödet till dissidentförfattare under kalla kriget, fram till dagens solidaritet med fängslade författare i diktaturens Kina med flera länder.

Vid sidan av sin roll som ordförande för Svenska PEN är Jesper Bengtsson skribent och förlagschef på Arenagruppen. Tidigare har han verkat som journalist och opinionsbildare på en rad poster – från ordförande för S-studenter till Aftonbladet, chef för både tankesmedjan och tidskriften Tiden.

Han har skrivit uppmärksammade böcker om Myanmar (Burma) och varit ordförande för Reportrar utan gränser. Sist men inte minst är han också flitig regissör vid Kolhusteatern i Hälleforsnäs.

Tommy Svensson (PEN-medlem)

PS. PEN står för ”Poets, Essayists, Novelists” men har kommit att omfatta en vidare grupp av skribenter. 

 Mötet hålls som vanligt klockan 14.00 på Sveavägen 68. Kom gärna och fika och umgås från klockan 13.00.

Det finns möjlighet att följa mötet på länk. All information om detta finns i marsnumret av Onsdagsbladet, som sänds till alla medlemmar, och visas också på vår Facebook-sida. 

21 mars hålls det tredje mötet i serien Vintersamtal.

Anmälan sker till  klubbens studieansvarige m.lonnroth@telia.com
Mötet har rubriken valkampanj i SD-land och medverkar gör  författaren och journalisten Anna Lena Lodenius, Lena Hjelm-Wallen (S) och Effie Kourlos (C).Tid och plats: kl 14-16, hörsalen, Sveavägen 68
Måns Lönnroth leder samtalet.
 

Var med i diskussionen om valanalysen

Stolta men inte nöjda, så kan man sammanfatta partiets valanalys. Den politiska inriktningen var rätt, men det saknades konkretion, heter det i analysen. Och partiet kunde inte anpassa sig till de frågor som dominerade i slutskedet. Positivt är att man lockade många kvinnliga väljare, negativt att man tappade bland arbetare och unga. En populär partiledare var dock en stor tillgång.

Valanalysen finns på www.socialdemokraterna.se

 

Välkommen till  hemsidan

Bidra gärna med inlägg, synpunkter och tips till info@onsdagsklubben.

dinstudio.se

Redaktör för hemsidan är Tommy Svensson som nås på adressen ovan eller direkt på tsvensson@telia.com

Onsdagsprofilen Sverker Gustavsson

Mycket kvar att göra i demokratins tjänst

Läs Eva Åhlströms intervju här

 

Nya fakta om svenska lägren

Sverker Lindström har läst Svenska koncentrationsläger i tredje rikets skugga (Natur & Kultur) av Tobias Berglund, historiker i Uppsala och journalisten Niclas Sennerteg. 

Läs recensionen här

 

Fint om arbetarnas poet och förkämpe

Carl Sandburg var svenskättlingen som skrev och sjöng om den amerikanska verklighetens folk.

Tommy Svensson har läst Pierre Schoris biografi.

Våra recensionerna  finns på kultursidorna.