Emma Fastesson Lindgren, kandidat (S) till Europaparlamentet och gäst på Onsdagsklubben 17 april.

 

Aldrig har EU-valet varit viktigare än nu

Tema för Onsdagsklubbens nästa möte är valet till Europaparlamentet den 9 juni. Vi gästas av Emma Fastesson Lindgren som är en av kandidaterna på partiets lista.

Det är sjunde gången Sverige är med och utser ledamöter till Europaparlamentet, men aldrig har valet ägt rum under en så avgörande och kritisk tid för Europa.

Valet hålls mot bakgrunden av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och hot från högernationalister och andra extrema krafter.

När partisekreterare Tobias Baudin presenterade Socialdemokraternas strategi inför EU-valet lyfte han fram fyra teman: Trygghet och säkerhet, terrorhot och gängkriminalitet, klimat och miljö samt kostnadskrisen.

– Just nu finns det krafter som vill öka motsättningarna, vill ställa grupper mot varandra, som piskar upp konfliktnivån när det är samling som behövs allra mest. Det är i den kontexten vi går till val. Vi behöver hålla ihop mot extremister, islamister och de proryska krafterna, sade han.

Det är också första gången som Socialdemokraterna går till val med Sverigedemokraterna som uttalad huvudmotståndare. Det motiveras med att det är det partiet som leder den svenska högern samt risken för att de högerextrema partierna kommer att stärka sin ställning i Europaparlamentet. 

En framgång för Socialdemokraterna skulle vara en viktig inrikespolitisk signal. Det skulle också bryta den trend av allt sämre Europaval för partiet som hållit i sig alltsedan det första valet 1995, från 28 procent till 23,5 i det senaste valet 2019.

Vår gäst på Onsdagsklubben Emma Fastesson Lindgren är nominerad av Stockholms partidistrikt och S-studenter, vars ordförande hon var 2021-2023. 

Hon står på trettonde plats på listan och behöver många personkryss för att ta en plats. Men hon är redan i gång med sin personvalskampanj på heltid. Kanske kan hon säkra några kryss på Onsdagsklubbens möte.

Att hon kan kämpa och vinna visas av att hon vunnit SM i skateboard street fyra år i följd och representerat Sverige i VM.

Tommy Svensson

Birgitta Dahls unik bibliotek söker nytt hem


På Idrottsgatan i stadsdelen Svartbäcken i Uppsala finns ett av Sveriges största privata bibliotek. Här bor Birgitta Dahl i en stor lägenhet sprängfylld med böcker och minnen från ett långt liv i politiken. Birgitta behöver nog ingen närmare presentation för Onsdagsklubbens medlemmar. Det gör inte heller hennes make Enn Kokk, som gick bort 2019.

 Vad som kanske är mindre känt är att Birgitta och Enn tillsammans över många år skapade en bok- och musiksamling som nu omfattar 60 000 – 70 000 volymer och förmodligen saknar sitt motstycke i vårt land. Att de redan för över 30 år sedan var tvungna att köpa lägenheten intill och slå ut väggen för att få plats med den växande samlingen säger något om storleken.

 

Nu har Birgitta Dahl hunnit bli 86 år och söker ett nytt hem för böcker och musikinspelningar.

”Jag vill ge dem en god andra generation”, säger hon. Biblioteket består av svensk och utländsk skönlitteratur, men också böcker om politik och samhällsvetenskap plus en stor samling internationell litteratur. Det speglar på så sätt Birgittas och Enns mångahanda intressen.

Birgitta är beredd att donera hela biblioteket till någon institution eller motsvarande som ser en nytta i materialet. Men hon vill helst att samlingen ska hållas ihop och inte splittras. Den som har en god idé om detta får väldigt gärna höra av sig till undertecknad som har lovat att vara Birgitta Dahl behjälplig med att försöka hitta en ny hemvist för hennes unika bibliotek.

Lars Ilshammar

ilshammar@gmail.com

070-677 47 75

 

Kommer kärnvapen att lagras i Sverige?

Läs Christer Wretborns debattartikel här.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen till  hemsidan

Bidra gärna med inlägg, synpunkter och tips till info@onsdagsklubben.

dinstudio.se

Redaktör för hemsidan är Tommy Svensson som nås på adressen ovan eller direkt på tsvensson@telia.com

2024-02-12

Så försvann den jämlika vården till privata vinster i ”vårdvalet”

Läs Sverker Lindströms recension  här.

Lysande om "spelaren" Zelenskyj

Läs Tommy Svenssons anmälan här.

Det började med en lånad skrivmaskin

Läs Eva Åhlströms intervju med  månadens Onsdagsprofil Östen Johansson här.