Thage G. Peterson berättar om Elin Wägner på Onsdagsklubben 15 maj klockan 14.00.

Onsdagsklubben 15 maj:

Elin Wägner och mitt unga jag

Thage G. Peterson kommer till Onsdagsklubben 15 maj för att berätta om sin bok om Elin Wägner.

Bänken på kyrkogården i Bergs socken i Småland blev en viktig plats i pojken Thages liv. Och för fortsättningen av hans långa och ovanliga livsresa. 

Där satt han sida vid sida med den inflyttade författaren Elin Wägner och talade om tillvaron. Elin som valt att bygga sig ett hus där, Lilla Björka, och flytta dit. 51 år skilde i ålder, ändå uppstod en djup vänskap. Elin var en inflyttare, ensamstående, journalist, författare, ledamot av Svenska Akademien, medlem i Samfundet De Nio, världsvan och berest. Helt olika världar. 

 Mitt första minne av Elin Wägner är från köket i mitt hem Hagtorpet ... Elin hade kommit på besök för att far skulle klippa henne. De båda hade en speciell relation och när de träffades samtalade de ofta och länge, mestadels med stort allvar.

Elin i mitt liv: om Elin Wägner och mitt unga jag (Carlsson förlag) är en ovanlig berättelse med två huvudpersoner: Elin och Thage. Det är en vacker och insiktsfull skildring om ett mänskligt möte mellan gammal och ung, om en själarnas sympati och förståelse över generationsgränser.

 Hos pojken/ynglingen avsatte det avtryck för livet och blev något av en kompass och ett förhållningssätt under en framgångsrik politisk karriär.

Ove Andersson

 

Aldrig har EU-valet varit viktigare än nu

 

Foto: Socialdemokraterna

Magdalena Andersson presenterar Socialdemokraternas valmanifest inför valet till Europaparlamentet 9 juni tillsammans med toppkandidaterna Johan Danielsson och Heléne Fritzon. 

Världen har skakats om. Rysslands invasion av Ukraina har omkullkastat den europeiska säkerhetsordningen och konturen av ett nytt kallt krig tar form. Demokratin hotas. I en stormig omvärld är EU en trygg hamn för Sverige och svenska folket. Den 9 juni går Sverige mot ett val som inte liknar något tidigare EU-val. Rösta för sammanhållning, inte splittring. 9 juni.

Så inleds valmaifestet som finns i sin helhet på socialdemokraterna.se under fliken EU-val.

 

Onsdagsklubbens juniutflykt till Björkhagen

Följ med på Onsdagsklubbens utflykt till Björkhagen den 12 juni 2024 under ledning av Anne-Marie Lindgren. Samling vid Björkhagens T-banestation kl. 09.30.

Tunnelbanestationen hette Skjutbanan från början men döptes efter en björkhage 1948. Bebyggelsen i Björkhagen består till största delen av lamellhus i tre våningar, som är den vanligaste hustypen i Stockholm från 1930-1970-talen. 

SKB byggde tre sådana områden med kooperativ hyresrätt i Björkhagen 1945. De ligger alldeles intill Nacka-reservatet. Här dominerar annars allmännyttan, men Riksbyggen har också en stor förening med bostadsrätter.

Björkhagens Centrum invigdes 1959. Här hittar man ett skivhus från 1956 i 16 våningar av arkitekten Georg Varhelyi, byggt av Svenska Bostäder. Det klassades som Sveriges högsta byggnad när det var nytt. Huset är inspirerat av Le Corbusiers byggnad L´Unité d´Habitation i Marseille. Det var tänkt att fungera för olika generationer och innehöll både daghem, pensionärsbostäder och ungdomshotell.

Den mest kända byggnaden i Björkhagen är Markuskyrkan, ritad av arkitekt Sigurd Lewerentz. Den byggdes 1956-1963 och är ett byggnadsminne. Den kyrkan är världsberömd. Arkitekter vallfärdar från hela världen för att se den, liksom Skogskyrko- gården i närheten, som är ritad av arkitekten Gunnar Asplund tillsammans med Sigurd Lewerentz.

På 1990-talet fick Björkhagen ekobyn Understenshöjden. 2014 tillkom ett område med stadsradhus som nominerades till årets Stockholmsbyggnad 2015.

Anmäl dig till utflykten senast den 5 juni till Monica Andersson på epost monica@monicaandersson.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen till  hemsidan

Bidra gärna med inlägg, synpunkter och tips till info@onsdagsklubben.

dinstudio.se

Redaktör för hemsidan är Tommy Svensson som nås på adressen ovan eller direkt på tsvensson@telia.com

Om en god människa i en ond tid

Författaren och journalisten Margit Silberstein har en unik förmåga att skildra Förintelsen och dess följder för efterföljande generationer av judar, viktigt inte minst med tanke på att antisemitismen breder ut sig i dag även i Sverige.

Hennes senaste bok heter "Hand i hand med barnen i Treblinka".Läs mer här 

Tommy Svensson

 

Krönika Anders Jonsson

Att sätta upp en lapp i receptionen

Hur ska man förklara Anna Kinbergs Batras agerande vad gäller anställningar på länsstyrelsen i Stockholm?

Jag tror jag vet för jag har varit med om det själv.

Läs krönikan här

 

Ett yrkesliv i maktens korridorer

Läs Eva Åhlströms intervju med  månadens Onsdagsprofil Kerstin Olsson här.