Hon kan knappast kallas annat än välutbildad själv. Nu tar Anna Ekström täten i försvaret av de utbildningar som ger de som saknar utbildning en rejäl framtidschans.
– Folkbildning ger människor mod och förmåga att göra gott, slår hon fast i en intervju med Onsdagsbladet.
Ingen kan ifrågasätta Anna Ekströms djupa kännedom om landets utbildningsvägar. Så här ser hennes egen väg ut:
⁃ Jurist, bland annat i arbetsdomstolen
⁃ Generaldirektör för Skolverket
⁃ Minister för skol- och utbildning i två regeringar, 2016 - 2022
⁃ Ledare för Skolkommissionen
⁃ Ordförande Umeå universitet
⁃ Ordförande i RIO, ABF Stockholm och Biskops Arnö folkhögskola.
När Anna Ekström ombeds att förklara skillnaden mellan bildning och utbildning gör hon det med ett exempel från Ukraina.
– Den som genomförde den förskräckliga sprängningen av den stora dammen i närheten av kärnkraftverket i Zaporizjzja måste naturligtvis ha haft utbildning, både tekniskt och militärt. Men att avstå ett sådant dåd kräver bildning.
Ordet bildning kommer från Tyskland. Folkbildning är ett svenskt uttryck.
Anna Ekströms eget stora engagemang för såväl bildning som folkbildning söker hon ett par generationer tillbaka i den egna familjen. Mormor tog studentexamen, ”jätteovanligt på hennes tid”. Morfar, farmor och farfar tog alla akademiska examina vid universitetet i Göteborg.
– Jag är helt enkelt uppfostrad till att tycka att kunskap och bildning är mycket, mycket viktigt.
Bildning och folkbildning har alltid levt på mångas entusiasm och frivilliga insatser. Folkhögskolor kom till redan på 1800-talet genom entusiastiska folkrörelsemänniskor.
I dag finns 150 folkhögskolor i landet. 120 av dessa är rörelsedrivna. Största gruppen är kyrkliga. Övriga drivs av arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och andra folkrörelser.
Anna Ekström kan inte nog understryka deras betydelse, historiskt och i nutid för såväl människors självförtroende som regelrätta yrkesutbildningar. Idag har flera folkhögskolor utbildning till legitimerade undersköterskor, en eftertraktad grupp i Vårdsverige.
Folkhögskolorna hjälper också modstulna ungdomar ”upp på banan”. De kommer hemifrån, de bor på internat, de får lära sig ta ansvar, de kan få en yrkesutbildning, de får självförtroende.
Folkhögskolorna håller också liv i och utvecklar vårt kulturarv. Exemplen är många. Anna Ekström nämner, bland andra, Sjöviks folkhögskola utanför Avesta i Dalarna.
Att hela denna värld av utbildning, framtidschanser och utveckling nu hotas av flerfaldiga budgetnedskärningar är rent provocerande för Anna Ekström. Det tycks inte bara handla om besparingar utan om ideologi. Hon kallar det till och med för en ”ny och antiborgerlig” politik. Hon påminner om Hans Zetterberg, ”ohotad moderat ideolog” för några år sedan.
– Zetterberg propagerade för ”de små gemenskapernas” betydelse. Och regeringen Bildt la en särskilt pott pengar i sin budget just till folkhögskolorna. Regeringarna Carlsson, Reinfeldt och Löfven gjorde likadant.
Nu är det en annan borgerlighet som styr. 500 miljoner mindre i deras första budget. Anna Ekström kallar det för ”obegripligt” med tanke på att folkhögskolorna startats i en liberal tradition.
– Men det har drivits fram en felaktig bild från ”kommandohöjderna” i Timbro om att folkhögskolan är en socialdemokratisk intressesfär. Och vi har inte varit tillräckligt bra på att bemöta den.
Anna Ekström är i sitt nya liv ordförande i ABF Stockholm, en del av studieförbunden som också drabbas av regeringens nedskärningar, minus 500 miljoner över tre år. Resultat hittills:
⁃ två studieförbund färre
⁃ replokaler bort i hela landet, samtidigt som regeringen säger sig vilja satsa på svensk musik
⁃ författarsamtal på biblioteken ställs in
⁃ färre har råd att ta jägarexamen
⁃ körer runt om i landet förlorar sina övningslokaler
⁃ ungdomar förlorar lokaler där de kan träffas och meka med sina epatraktorer
⁃ pensionärer i PRO och SPF förlorar möteslokaler
Tyvärr, konstaterar hon, gör många kommuner runt om i landet som regeringen, skär ner på pengar till studieförbunden. ”Men kommunerna rullar sig ju inte direkt i pengar”.
ABF Stockholm har tvingats till stora uppsägningar. Men klarar sig. Tack vare stora insatser av anställda och frivilliga.
Anna Ekström har hela livet varit en läsande människa, slukat böcker. Under de sex åren i regeringen gick all tid och kraft åt till promemorior och andra jobbhandlingar. Hon är inte helt entusiastisk inför regeringens plan på en svensk kanon.
Men om en kanon kan bidra till att stimulera människor till läsning, inte styra, nickar hon bifall.
Själv är hon numer förälskad i poesi. Favoriter är Hjalmar Gullberg och Stig Sjödin.
– Ingen kan som Stig Sjödin på några rader teckna ett helt livsöde, säger Anna Ekström och tipsar om dikten Bandvalsaren:
Med sparsamhet och övertid
drog han fram tre pojkar till studenten.
Han andades och levde genom dem,
de blev trappor mot solen.
Själv har han aldrig varit på bio eller teater
eller haft tid att läsa böcker.
De har lyckats och kommer hem till helgerna
och talar med främmande röster om dessa ting.
Deras kvinnor har kalla ögon
och föraktar honom när han äter med kniv.
Han ska aldrig förstå
vem som murat hans ensamhet.
Ewa Wirén, ny medlem i Onsdagsklubben och Onsdagsbladets redaktion.
FAKTA/regeringens budgetnedskärningar
Studieförbunden:
2024: — 250 miljoner
2025: — 100 miljoner
2026: — 150 miljoner
Folkhögskolorna:
2023: — nästan 500 miljonerna