Kultur, recensioner och evenemangstips

Välkommen med ditt bidrag till info@onsdagsklubben.dinstudio.se

Bara människan kan rädda mänskligheten

2024-02-12

 

”Vi har aldrig haft det så bra som nu. Mänsklighetens problem hotar allas vår tillvaro. Vi kan göra världen bättre.”

Jag vill så gärna tro honom. 

Författaren, journalisten och upptäcktsresanden Lasse Berg är optimist. ”Tillsammans – människan som människans räddning” heter hans senaste bok.

Vad ska rädda mänskligheten om inte människan?

Han har sett folkmord, krig, svältande människor, miljöförstörelse och han har beskrivit allt i ett otal böcker sedan han och hans dåvarande fru Lisa på 60-talet gav sig ut i världen i en folkvagnsbuss. 

Han kom till Indien, befolkningsexplosion och massvält. Han hade läst den tidens domedagsprofeter. Svensken Georg Borgström med flera spådde världens undergång inom tio år. Maten skulle helt enkelt ta slut. Klockan var fem i tolv, då också.

(Jag gick i skolan och förläste mig också på Borgström. Med en likasinnad kamrat slog vi fast att allt skulle gå åt helvete senast 1984. Men vi gjorde våra läxor ändå.)

Så blev det inte. ”Så fel vi hade”, skriver Lasse Berg i dag. Mat fanns och produktionen kunde mångdubblas. Men de fattiga hade inte råd att köpa. Hungern och svälten hade skapats av människors agerande. Det var politiken.

De kommande decennierna präglades av globaliseringen och Asiens mäktiga lyft. Lasse Berg skriver: ”Under några årtionden har miljarder människor fått det bättre,… färre djupt fattiga, mer läskunnighet, många hundratals miljoner fler i medelklassen, osannolikt utökad förväntad livslängd.”

Men nu är det annat som tränger på. I Papua Nya Guineas regnskog mötte Lasse Berg skogsskövlingen. Och som den meteorolog han också är började han ivrigt studera hur det skulle påverka klimatet. När det gäller klimathotet är det lätt att fastslå att varningarna tidigt var befogade, skriver han. 

Det andra stora hotet är demokratins tillbakagång. Under de senaste tjugo åren har andelen av jordens befolkning som lever i autokratier ökat från 46 till 72 procent. ”Vi glider ner i hålet”, skriver han.

Framtiden ser onekligen mörk ut. Men det beror inte på att människan är ond.

Vi förs tillbaka till författarens fascinerande letande efter människosläktets ursprung, tema för hans kända böcker om bushfolket i Kalahari i Namibia som fortfarande lever som de tidigaste människorna gjorde. Den första boken i serien ”Gryning över Kalahari – hur människan blev människa” knockade mig och många andra när den gavs ut 2005. 

Budskapet är att människan inte blev människa genom att kriga och roffa åt sig, i stället var överlevnadsstrategin att samarbeta och leva lättjefullt och jämlikt.

Som den upptäcktsresande han är har Lasse Berg i detta funnit framtiden för människan hos de allra första individerna som för 150 000  år sedan började sprida sig runt om i världen.

Så här kort sammanfattat kan det låta banalt, men ge boken med dess fascinerande tidsperspektiv och analyser av vår tids utmaningar en chans. Det är den värd.

Tommy Svensson

Lasse Berg Tillsammans (Ordfront förlag 2024)

De tre böckerna i Kalahari-serien har nyligen givits ut i nyutgåvor.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)