Analys och debatt

Välkommen med  ditt inlägg till info@onsdagsklubben.dinstudio.se

Coronakrisen avslöjar vanskötsel av äldreomsorgen

2020-05-23

Coronakrisen avtäcker decennier av vanskötsel av äldreomsorgen. Alla politiska partier behöver tänka nytt och lära av barnomsorgen. Det skriver Onsdagsklubbens ordförande Monica Andersson tillsammans med Berit Rollén och Monika Olin Wikman i ett debattinlägg i Sydsvenskan (23 april) som återges här.

Det som nu sker visar att äldreomsorgen är skamligt försummad och måste byggas ut. Lagstiftningen behöver skärpas. Personalen måste få utbildning, heltidsanställningar och bra arbetsvillkor. Det är kommunerna som är ansvariga för äldreomsorgen, äldreboenden och hemtjänst,men staten måste stå för den långsiktiga finansieringen.

 Coronaviruset har blottlagt svåra brister som finns i äldreomsorgen. I ett nyhetsinslag på Aktuellt berättar en akutläkare om hur hon i full skyddsutrustning kom hem till en misstänkt covid-19-patient och möttes av en person från hemtjänsten utan skyddsutrustning. Klädd i sina egna kläder tog hon hand om den gamla. Så tydligt visas nedprioriteringen av äldreomsorgen. Och ändå gör dessa omsorgens hjältar omistliga insatser varje dag.

De förhållanden som råder inom äldreomsorgen underlättar spridningen av coronaviruset. Personalen är outbildad och många är timanställda, något som gör att de inte har råd att sjukskriva sig. Dessutom är organisationen hårt slimmad. Personalen måste räkna hur många minuter besöken tar hos de gamla som de springer emellan. Alltför många passerar genom de gamlas hem, mellan 10 och 20 per vårdtagare varje vecka, enligt Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Att de gamla måste möta så många för att få äldreomsorg är förödande, inte minst nu under coronakrisen. Myndigheterna borde tidigt under pandemin ha byggt upp en nationell samordning av insatser.Hur kan äldreomsorgen ha glömts bort?

Många kommuner överväger dessutom att ytterligare skära ner på äldreomsorgen. Det sker trots att det nu är 40 år sedan, på 1980-talet, som svensk äldreomsorg var som bäst.

Marta Szebehely, professor i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universitet, har konstaterat att de pengar som avsatts till äldreomsorg i stort sett inte har hållit jämna steg med antalet äldre sedan 1990.

Nu är det färre som bor i äldreboenden och har hemtjänst än på 1970-talet samtidigt som antalet äldre nästan fördubblats. Allt mer av vården har lastats över på anhöriga. År 2012 såg Marta Szebehely och Petra Ulmanen, filosofie doktor i socialt arbete, att 100 000 personer hade gått ned i arbetstid för att klara det. Antalet är minst detsamma idag enligt Gerdt Sundström, professor emeritus vid Institutet för gerontologi på Hälsohögskolan i Linköping.

 Hur gör de anhöriga idag, under coronan? Har de skyddsutrustning? De som egentligen inte ska träffa de gamla.

De akuta bristerna inom äldreomsorgen under coronaepedemin måste snabbt åtgärdas med en nationell krisstrategi för äldreboenden och hemtjänst.

Det är uppseendeväckande att äldreomsorgen inte var med tidigt i de strategiska insatserna mot coronan. När krisen lugnat sig måste det ske ett genomgripande omtag och nytänkande när det gäller äldreomsorgen. Lär av barnomsorgen.

Lagen behöver skärpas för att höja kvaliteten på äldreomsorgen.

Äldreomsorgen regleras i socialtjänstlagen med en biståndsparagraf som utgår från ”skälig levnadsnivå”. Det leder tankarna till fattigvården.Ett nytt begrepp måste till som stöd för en högre kvalitet.

För tre år sedan tillsatte regeringen utredningen ”Framtidens socialtjänst - en översyn av socialtjänstlagen” som ska redovisas senast den 1 juni. Översynen måste leda framåt mot kraftiga förbättringar när det gäller äldreomsorgen.

De politiska partierna måste nu lära av barnomsorgens systematiska uppbyggnad med tydlig lagstiftning, nationella mål, krav på ordentlig utbildning av personalen samt normer och tydliga riktlinjer för kvalitet. Personalens situation måste kraftigt förbättras med heltidsarbeten, bra lön och goda anställningsvillkor. När förskolan blev en egen skolform blev det en skjuts för pedagogik och målinriktning.

Staten måste ta ansvaret för den långsiktiga finansieringen av äldreomsorgen. Inte minst mindre kommuner måste avlastas. En väg värd att pröva är en nationell äldreomsorgsförsäkring. Själva försäkringsformen innebär att staten måste slå fast vilka rättigheter som ingår. Det blir förutsägbart vad man kan vänta sig som äldre och tydligt vad man måste ta ansvar för själv.

Idag frågar sig många med rätta: Får jag hemtjänst? Finns det utbildad personal? Får jag plats på äldreboende?

Att som äldre bli en tung börda för sina anhöriga är en stark oro hos många människor idag. Det är dags för en ny politik som ger äldre trygghet och ett åldrande i värdighet.

 

Berit Rollén, f d statssekreterare i arbetsmarknadsdepartementet och tidigare pressekreterare åt Olof Palme.

Monica Andersson, f d statssekreterarei socialdepartementet och tidigare socialdemokratiskt borgarråd i Stockholm.

Monika Olin Wikman, f d landstingsdirektör i Värmland och tidigare fullmäktigeledamot för Socialdemokraterna i Stockholm.

                      

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)